NADWRAŻLIWOŚĆ POKARMOWA

Do niepożądanych reakcji pokarmowych zaliczamy nadwrażliwość pokarmową związaną z przeciwciałami IgG. Uważa się, że dotyczy ona nawet 5-20% ludności i może objawiać się w każdym wieku. Częściej cierpią na nią kobiety niż mężczyźni. Za rozwój nadwrażliwości pokarmowej odpowiadają zarówno czynniki środowiskowe (infekcje, antybiotykoterapia, zanieczyszczenie środowiska) jak i predyspozycje genetyczne. Zasadniczą rolę w powstawaniu nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej odgrywa nieprawidłowa funkcja bariery jelitowej. Uszkodzenie jej prowadzi m.in. do zwiększonej przepuszczalności jelita zwanego „zespołem jelita przepuszczalnego” i nasilenia procesów zapalnych. Osłabienie bariery jelitowej związane z zaburzeniem prawidłowej flory jelitowej skutkuje przedostawaniem się do krwioobiegu substancji pokarmowych oraz toksyn bakteryjnych. Może to prowadzić do reakcji zapalnej oraz powstawania specyficznych przeciwciał IgG przeciw spożywanym pokarmom. W przeciwieństwie do alergii IgE-zależnej, objawy nadwrażliwości pokarmowej zwykle pojawiają się po dłuższym czasie od kontaktu z alergenem (nawet po 72 godzinach), co znacznie utrudnia samodzielne „obserwacyjne” wykrycie nadwrażliwości na dany składnik pokarmowy.

 

Nadwrażliwość pokarmowa objawia się najczęściej:

- bólami brzucha, wzdęciami, mdłościami;

- biegunkami lub zaparciami;

- bólami głowy;

- zaburzeniami nastroju (np. depresją);

- objawami skórnymi (trądzik, atopowe zapalenie skóry, wysypki);

- zaburzeniami neurologicznymi (autyzm).

 

Diagnostyka nadwrażliwości pokarmowej:

Badanie nadwrażliwości pokarmowej obejmuje oznaczenie poziomów przeciwciał IgG obecnych we krwi, skierowanych przeciw konkretnym składnikom pokarmowym („antygenom”). Poziom przeciwciał oznaczany jest metodą immunoenzymatyczną (ELISA). W zależności od ilości badanych składników pokarmowych możemy zaproponować badania: ImuPro Screen, ImuPro Screen+, ImuPro Basic, ImuPro Complete.

 

Wskazania do wykonania badania:

-          występowanie objawów związanych z przewodem pokarmowym (biegunki, zaparcia, bóle brzucha, mdłości, objawy zespołu jelita nadwrażliwego);

-          występowanie objawów skórnych (wysypki, świąd skóry, suchość, trądzik, atopowe zapalenie skóry – AZS, łuszczyca);

-          migrena, wahania nastroju, depresja, autyzm;

-          nadwaga, otyłość, nieskuteczna dietoterapia;

-          diagnostyka niepłodności.

 

Dostępne badania – ImuPro Screen, ImuPro Screen+, ImuPro Basic, ImuPro Complete,

Materiał do badań – surowica,

Termin realizacji badania – 15 dni roboczych.

 

Ważne:

- badanie wykonujemy u pacjentów > 1 roku życia,

- jeśli dziecko jest karmione piersią należy oznaczyć przeciwciała w kierunku nadwrażliwości pokarmowej u matki,

- u osób z chorobami autoimmunologicznymi (m.in. Hashimoto) należy przed diagnostyką wykonać badanie całkowitego stężenia przeciwciał IgG.

Zakres badanych składników pokarmowych:

 

ImuPro Screen

ImuPro Screen+

ImuPro Basic

ImuPro Complete

Warzywa

Marchew, Fasola i groch, Soja, Papryka słodka, Pomidor

Brokuły, Marchew, Seler korzeniowy, Ogórek, Kapusta czerwona, Papryka słodka, Pomidor, Soja

Bakłażan, Burak, Brokuły, Marchew, Seler korzeniowy, Papryka chilli Cayenne, Cukinia, Ogórek, Kalarepa, Por, Oliwka, Cebula, Ziemniak, Kapusta czerwona, Papryka słodka, Pomidor, Sałata głowiasta masłowa, Roszponka, Fasola zwyczajna, Groch zwyczajny, Soja

Karczoch, Szparagi, Bakłażan, Bambus (pędy), Burak, Brokuły, Brukselka, Marchew, Kalafior, Seler korzeniowy, Boćwina, Papryka chilli Cayenne, Papryka chilli habanero, Papryka chilli jalapeno, Kapusta pekińska, Cukinia, Ogórek, Koper włoski (fenkuł), Jarmuż, Kalarepa, Por, Juta, Okra, Oliwka, Cebula, Pasternak, Ziemniak, Dynia, Rzodkiewka, Kapusta czerwona, Brukiew, Kapusta włoska, Szpinak, Seler naciowy, Papryka słodka, Pomidor, Kapusta biała,    Sałata głowiasta masłowa, Cykoria, Mniszek lekarski, Cykoria endywia, Sałata głowiasta lodowa, Roszponka, Sałata lollo rosso, Cykoria sałatowa, Rukola, Sałata rzymska, Bób, Ciecierzyca, Fasola zwyczajna, Fasola i groch, mieszanina, Groch zwyczajny, Soczewica, Fasola mung, Soja

Owoce

Banan, Pomarańcza, Ananas

Ananas, Arbuz, Malina, Wiśnia

Jabłko, Morela, Banan, Wiśnia, Winogrono, Kiwi, Cytryna, Nektarynka, Pomarańcza, Ananas, Truskawka, Arbuz

Jabłko, Morela, Awokado, Banan, Jeżyna, Borówka czernica (jagoda), Wiśnia, Żurawina, Porzeczka (czerwona i czarna), Dakyl, Figa, Agrest, Winogrono, Grejpfrut, Gujawa, Melon miodowy, Kiwi, Cytryna, Limonka, Borówka brusznica, Liczi, Mandarynka, Mango, Nektarynka, Pomarańcza, Papaja, Brzoskwinia, Gruszka, Śliwka, Ananas, Granat, Opuncja, Pigwa, Malina, Rabarbar, Rokitnik, Truskawka, Mirabelka, Arbuz

Produkty mleczne

Mleko krowie, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy

Mleko krowie, Ser krowi, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy

Mleko krowie, Ser krowi, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy

Mleko krowie, Mleko krowie gotowane, Ser krowi podpuszczkowy, Ser risotta, Produkty na bazie kwaśnego mleka krowiego, Kefir, Ser halloumi, Mleko kozie i ser kozi, Mleko owcze i ser owczy, Mleko wielbłądzie, Mleko klaczy

Zboża

Gluten, Ryż

Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Pszenica orkisz, Pszenica

Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż

Gluten, Jęczmień, Owies, Żyto, Kamut, Pszenica orkisz, Pszenica, Gryka, Kukurydza, Proso (kasza jaglana), Ryż, Amarantus, Maranta trzcinowa, Karob (mąka chleba świętojańskiego), Maniok jadalny, Palusznik afrykański (fonio), Słonecznik bulwiasty (topinambur), Łubin, Komosa ryżowa (quinoa), Kasztan jadalny, Słodki ziemniak (batat), Tapioka, Miłka abisyńska (teff)

Przyprawy i zioła

Czosnek, Wanilia

Curry, Czosnek, Chrzan, Gorczyca

Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia

Bazylia, Cynamon, Czosnek, Chrzan, Gorczyca, Gałka muszkatołowa, Oregano, Papryka, przyprawa, Pietruszka, Pieprz czarny, Pieprz biały, Rozmaryn, Tymianek, Wanilia, Lucerna, Ziele angielskie, Anyż, Liść laurowy, Kapary, Kminek, Kardamon, Trybula ogrodowa, Szczypiorek, Goździk, Kolendra, Kumin, Kurkuma, Koperek, Rzeżucha, Imbir, Jałowiec, Lawenda, Melisa, Lubczyk, Majeranek, Szafran, Szałwia, Cząber, Czosnek niedźwiedzi

Nasiona
i orzechy

Migdały, Orzechy laskowe

Migdały, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Nasiona słonecznika

Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie

Migdały, Nerkowce, Kakaowiec, Siemię lniane, Orzechy laskowe, Orzeszki ziemne, Pistacje, Mak, Pestki dyni, Sezam, Nasiona słonecznika, Orzechy włoskie, Orzechy brazylijskie, Kokos, Orzechy makadamia, Orzeszki piniowe

Kawa, herbata
i wino

-

Kawa

Mięta pieprzowa

Rumianek, Mięta pieprzowa, Pokrzywa, Kawa, Herbata rooibos, Dzika róża, Taniny, Herbata zielona, Herbata czarna

Mięso

Kura, kurczak

Wołowina, Kura, kurczak, Wieprzowina

Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk

Wołowina, Kura, kurczak, Jagnięcina, Wieprzowina, Indyk, Jeleń, Kaczka, Mięso kozie, Gęś, Zając, Mięso strusia, Przepiórka, Królik, Sarnina, Cielęcina, Dzik,

Ryby
i owoce morza

Homar

Dorsz, Rak

Rak, Karmazyn, Czerniak, Łosoś, Tuńczyk

Anchois, Żabnica, Omułki, Karp, Dorsz, Rak, Węgorz, Dorada, Plamiak, Morszczuk, Halibut, Śledź, Panga (sum rekini), Homar, Makrela, Karmazyn, Ośmiornica, Ostrygi, Gładzica, Czarniak, Lucjan czerwony, Sardynka, Łosoś, Przegrzebki, Okoń morski (lab raks), Krewetki, Rekin, Sola, Kałamarnica, Miecznik, Pstrąg, Tuńczyk, Sandacz

Jajka

Jajo kurze

Jajo kurze

Jajo kurze

Białko jaja kurzego, Żółtko jaja kurzego, Jajo gęsie, Jajo przepiórcze

Produkty słodzące

Miód (mieszany)

Miód (mieszany)

Miód (mieszany), Cukier trzcinowy

Miód (mieszany), Cukier trzcinowy, Syrop z agawy, Syrop klonowy

Drożdże, Grzyby

Boczniak ostrygowaty, Drożdże (browarnicze, piekarskie)

Boczniak ostrygowaty, Drożdże (browarnicze, piekarskie)

Drożdże (browarnicze, piekarskie)

Drożdże (browarnicze, piekarskie)

Zagęstniki

-

-

-

Guma guar (E412), Agar (E406), Karagen (E407), Pektyny (E440), Tragakanta (E413), Guma ksantanowa (E415)

Algi

-

-

-

Spirulina, Krasnorosty (nori)

Konserwanty

-

-

-

Benzoesan sodu (E211), Kwas sorbinowy (E200)

Inne

-

-

-

Aloes, Aspergillus Niger (kropidlak), Candida albicans, Kandyzowana skórka cytrynowa, Liście winorośli

laboratorium genetyczne diagnostyczne DNA
Rex Company S.A. Ogólnopolskie Centrum Genetyki
ul. Robotnicza 32, 53-608 Wrocław
tel. 71 373 56 57, fax 71 359 06 58
e-mail: biuroobslugi@rex.pl
Copyright © Rex Company S.A. Ogólnopolskie Centrum Genetyki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Powered by Contao. Created by: FD studio reklamy

Na skróty: ustalenie ojcostwa, test HPV, test chlamydia, test PCR HCV RNA, badania DNA, diagnostyka medyczna, genotypowanie interleukiny 28b, badanie niepłodności, żółtaczka